5 bijzondere verhalen met een eigen verhaal
In 2025 vieren we 80 jaar Suske en Wiske. Op 30 maart 1945 verscheen het allereerste avontuur van Wiske in de krant β toen nog met haar grote broer Rikki aan haar zijde. Enkele maanden later maakte Suske zijn opwachting, en groeide de reeks uit tot een van de meest iconische stripseries van de Lage Landen.
In de loop der jaren verschenen er honderden albums, maar sommige verhalen vallen op door hun historische betekenis, creatieve vondsten of bijzondere rol in de evolutie van de reeks. Hieronder zetten we vijf opvallende albums op een rij die het herlezen meer dan waard zijn.
Rikki en Wiske in Chocowakije
Dit eerste verhaal van Willy Vandersteen werd gepubliceerd in maart 1945, nog zonder Suske. Rikki, Wiskes oudere broer, is een Antwerpse bokser die op het punt staat een wedstrijd te vechten in het land Chocowakije. Maar het sportieve tripje krijgt al snel een andere wending: Rikki wordt ingeschakeld als spion om plannen voor een gevaarlijke rakettank te onderscheppen.

Leuk weetje: Na dit album verdween Rikki stilletjes van het toneel. Vandersteen vond hem te volwassen voor zijn doelgroep, en introduceerde een nieuw, sympathiek personage: Suske.
Het Gouden Paard

Een Azteekse schat in de schaduw van de conquistadores
In dit historische verhaal reizen Suske, Wiske en Lambik naar het Mexico van de 16e eeuw. Ze proberen een gouden paard β Pepita β als geschenk aan keizer Montezuma te overhandigen, in de hoop vrede te stichten tussen de Azteken en de Spaanse veroveraars.
Leuk weetje: Dit was het laatste verhaal dat Vandersteen tekende voor het weekblad Kuifje. Hoewel het officieel tot de βblauwe reeksβ behoort, werd het pas in 1969 uitgebracht als nummer 100 in de reguliere rode reeks.
De Dolle Musketiers
Het eerste optreden van Jerom
In dit tijdreisverhaal komen Suske en Wiske terecht in het Frankrijk van de 17e eeuw, waar ze tussen de musketiers van de koning belanden. Maar de Γ©chte primeur? Dit is het eerste album waarin Jerom zijn opwachting maakt β een oerkracht met een gouden hart, die al snel een vaste waarde zou worden in de reeks.

Leuk weetje: Vandersteen was zo enthousiast over Jerom dat hij hem, zonder verdere uitleg, gewoon meeverhuisde naar het heden. Tijdreizen of niet, Jerom blijft.
De Charmante Koffiepot

Een magisch avontuur Γ©n het begin van Paul Geerts
Wat begint met een betoverd koffiepotje, eindigt in een avontuur vol spreuken, verdwijntrucs en verwarring. Maar achter de schermen gebeurde er iets groters: Paul Geerts werkte voor het eerst mee aan dit album. Hij verzorgde het inktwerk bij de schetsen van Vandersteen β en zou later diens opvolger worden.
Leuk weetje: Dit album markeert het begin van de geleidelijke overdracht van de reeks van Vandersteen aan Geerts. De stijl bleef herkenbaar, maar de lijnvoering werd strakker en moderner.
De curieuze neuzen
Nieuw avontuur, nieuwe kaft
In dit verhaal krijgt Lambik een breinimplantaat aangemeten β en dat loopt natuurlijk uit de hand. Maar het verhaal zelf is niet het enige dat geschiedenis schreef: met dit album verdween het iconische rode kader van de Suske en Wiske-covers.
Vanaf De curieuze neuzen kregen de albums een volledig nieuwe look, met een paginavullende coverillustratie en een moderner titelvlak.
Leuk weetje: Om lezers te laten wennen verscheen het album ook tijdelijk in een extra omslag, met de titel De magnifieke metamorfose. Een knipoog naar de traditie die het doorbrak.
