
De uitdrukkingen “hoi-pipeloi”, “Jeroen-poep-aan-je-schoen” en een ‘geholpen’ huisdier die we een Jeweetwel-kater zijn gaan noemen. Verzinsels uit de strip Jan, Jans en de kinderen die zijn doorgedrongen tot het hedendaagse taalgebruik. Deze geliefde stripreeks, gecreëerd door Jan Kruis, maakte zijn debuut in de Libelle. Laten we eens dieper ingaan op de aantrekkingskracht van Jan, Jans en de Kinderen.
De familie
“What’s special about them, is that they are so normal.” Zo luidt de slogan bij Engelse vertalingen. Waar bij andere stripverhalen de werelden bol staan van uitersten, staat bij Jan, Jans en de kinderen juist het gewone, doorsnee gezin Tromp centraal.
Vader Jan, moeder Jans en hun drie kinderen – Karlijn, Catootje en Gertje – vormen de kern van de verhalen. Hun dagelijkse belevenissen en beslommeringen worden op humoristische wijze in beeld gebracht, waardoor lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren.
Door de jaren heen
Jan, Jans en de Kinderen is meer dan alleen een strip; het is een tijdcapsule van de Nederlandse samenleving. De strip groeide mee met de tijd en weerspiegelde de veranderingen in de maatschappij en de popcultuur gedurende meerdere decennia.
Als lezer zagen we bijvoorbeeld huismoeder Jans transformeren in carrièrevrouw en vader Jan het huishouden op zich nemen.

De albums
Vanaf 1972 werden alle wekelijkse strips uit de Libelle gebundeld in een album. Inmiddels zijn er 70 albums verschenen. Klik hier om naar alle albums te gaan die op het moment op Boekenwurmpje.nl staan.
